Uwielbiam jeść i poznawać nowe smaki, dlatego podczas każdego pobytu w nowym miejscu z przyjemnością próbuję lokalnej kuchni. Jedzenie jest przecież nieodłączną częścią kultury i pozwala nam w lepszy sposób poczuć klimat i historię danego miejsca.
Muszę przyznać, że wybierając się po raz pierwszy na Maltę, miałam nieco inne wyobrażenia na temat lokalnej kuchni. Spodziewałam się dań podobnych do kuchni greckiej – lekkich, łatwostrawnych potraw, bazujących na świeżych owocach czy orzeźwiających sałatek, które idealnie sprawdzą się w upalne dni.
Jak się okazało, wbrew pozorom, tradycyjna kuchnia maltańska jest mało śródziemnomorska. Odzwierciedla historię wysp, które na przestrzeni wieków były okupowane przez różne kraje. Jest mieszanką wielu kultur – bardzo widoczne są tu wpływy włoskie, brytyjskie i arabskie. Na stołach królują głównie makarony, ziemniaki, sosy i różnego rodzaju mięsa.
Tradycyjna kuchnia maltańska kiedyś była dość prosta i opierała się głównie na płodach rolnych. Warunki do życia na Malcie nigdy nie były łatwe, a poprzez małą żyzność gleb niewiele mogło tutaj urosnąć. Stąd prosta, wysokokaloryczna kuchnia, która miała dobrze nasycić osoby pracujące fizycznie.
Kuchnia maltańska – tradycyjne dania
Maltańczycy uwielbiają jeść tłusto i bardzo słodko. Niektóre tradycyjne dania mogą być ciężkostrawne dla osób, które dbają o sylwetkę i zdrową dietę. 😉 Jest jednak kilka lokalnych dań i przysmaków, których na pewno warto spróbować. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Na temat jedzenia na Malcie pojawi się na blogu kilka artykułów. Osobno przedstawię słodycze, przekąski, wina i napoje oraz ryby i owoce morza. W dzisiejszym wpisie przedstawiam najpopularniejsze i najciekawsze dania tradycyjnej kuchni Malty.
Fenek, czyli królik po maltańsku
Królik po maltańsku to najpopularniejsze danie na wyspach. W restauracyjnej karcie znajdziesz go pod nazwą fenek. Zazwyczaj jest to jedna z najdroższych pozycji w menu, dlatego że wymaga wcześniejszego specjalnego przygotowania. Mięso królika marynowane jest przez całą noc w czerwonym winie razem z czosnkiem, liściem laurowym, solą i pieprzem.
W tradycyjnej formie stuffat tal-fenek podaje się z ziemniakami i pomidorami. Mięso razem z warzywami smaży się na oliwie, a następnie dusi w winnym sosie pod przykryciem. Przygotowany gulasz często podaje się też z makaronem spaghetti, z dodatkiem parmezanu.
Mięso królika stanowi podstawę do wielu dań maltańskiej kuchni. Fenek biz-Zalza to potrawka z dodatkiem ziół, cebuli i wina, a torta tal-fenek to słynny maltański pasztet. W niektórych restauracjach mięso królika występuje też pod postacią mielonego kotleta.
Co ciekawe, kiedyś wyspy maltańskie obfitowały w dość sporą populację wolno żyjących królików. Niestety wyginęły przez zamiłowanie Maltańczyków do polowań. Obecnie spożywane mięso pochodzi z hodowli przemysłowych, dlatego nie nastawiaj się na „dziczyznę”. 😉
⇨ Jeśli chcesz spróbować najlepszych dań przyrządzanych z królika, wybierz restauracje, do których chodzą mieszkańcy wyspy. Doskonałą okazją są dni świąteczne, kiedy odbywa się fenkata-prawdziwa uczta niezwykłych dań przygotowanych z króliczego mięsa.
Kuchnia maltańska – makarony
Bliskość Włoch sprawiła, że w maltańskiej kuchni na dobre zagościły makarony pod różną postacią. Wiele restauracji jako swój specjał serwuje spaghetti z owocami morza. Ale najpopularniejszym daniem na Malcie, którego podstawą jest makaron jest timpana.
Jest to warstwowa zapiekanka z makaronu penne i francuskiego ciasta. Przypomina trochę włoską lasagne i grecką musakę. Przygotowuje się ją na bazie wywaru z mięsa lub ryb. Dodatki w timpanie mogą się od siebie różnić. Zazwyczaj są to pomidory, jajka i mielone mięso.
Timpana to jedno z narodowych dań, które króluje na stołach z okazji różnych świąt. Makaronowa zapiekanka podawana jest też w Boże Narodzenie. Znajdziesz ją w większości maltańskich restauracji. Często sprzedawana jest też w ulicznych pastizzeriach na kawałki, ale zdecydowanie lepiej smakuje jeśli jest świeżo przygotowana 😉
⇨ Potrawą podobną do timpany jest ross fil-forn. W przypadku tego dania zamiast makaronu bazą jest ryż, a smak dodatkowo wzbogaca się szafranem.
Pizza Maltija
Sycylijskie wpływy to nie tylko makarony, ale też oczywiście pizza! Mieszkańcy wysp mają nawet swoją narodową wersję, zwaną pizza maltija. Ale co istotne-maltańska wersja różni się od tej oryginalnej z Włoch… i to sporo.
Pizza Maltija podawana jest ze składnikami produkowanymi i uprawianymi na wyspie-maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. Sprawdza się jako szybka przekąska. Kupisz ją na kawałki w prawie każdej budce z pastizzi.
Szczerze mówiąc, nie jestem fanką maltańskiej pizzy. Dla mnie ciasto jest za grube, a składniki zbyt tłuste… Na szczęście na Malcie nie brakuje dobrych pizzerii, prowadzonych przez rodowitych Sycylijczyków. ❤
Braġjoli
Kolejnym popularnym daniem kuchni maltańskiej są braġjoli, czyli cielęce lub wołowe zrazy. Nadziewane są mielonym mięsem, często też jajkami, oliwkami lub bekonem. Braġjoli podawane są z groszkiem, pietruszką i kromką chleba. No i oczywiście oblane sosem!
Qargħa Bagħli Mimli
Maltańczycy uwielbiają faszerować sezonowe warzywa. Popularnym daniem jest Qargħa Bagħli Mimli. Jest to nadziewana cukinia, którą zapieka się w piekarniku z serem. Farsz składa się z mielonego mięsa, cebuli, pietruszki, oliwek, czerstwego pieczywa, pomidorów i ziół.
W menu maltańskiej restauracji spotkasz też nadziewane bakłażany pod nazwą brunġiel i karczochy qaqoċċ mimli. Zapieczone warzywa podaje się zazwyczaj oblane sosem z ziemniakami. W skład dania o nazwie kapunata wchodzą bakłażany, pomidory, zielona papryka i czosnek.
Zupa wdowy
Zupy odgrywają bardzo ważną rolę w maltańskiej kuchni. Są proste, sycące i szybkie w przygotowaniu. Bazują na dużej ilości lokalnych warzyw. Najsłynniejsza z nich to soppa tal-armla, czyli tak zwana zupa wdowy.
Skąd taka nazwa? Chodzi o jej składniki. Są proste i tanie, więc były łatwo dostępne nawet dla biednej wdowy. Wiele z nich samotna kobieta mogła też znaleźć we własnym ogródku.
Tradycyjna soppa tal-armla składa się z białych lub zielonych warzyw. Podaje się ją z kozim serem gbejniet i ricottą, która idealnie rozpływa się w gorącej zupie. W restauracyjnej karcie znajdziesz ją też pod angielską nazwą widow’s soup.
Minestra
Kolejna popularna zupa to minestra-odpowiednik włoskiej minestrone. Maltańska wersja jest jednak gęstsza. Gotuje się na dużej ilości grubo skrojonych warzyw. Zazwyczaj w jej skład wchodzi marchewka, kalafior, dynia, pomidor, cebula, seler, cukinia i oczywiście ziemniaki.
Podaje się ją z dodatkiem fasoli, groszku, ryżu lub makaronu. Minestra często podawana jest też w postaci kremu z kromką maltańskiego chleba.
Kuchnia maltańska – inne popularne zupy
Kawlata-warzywna zupa gotowana na chudej wieprzowinie, którą podaje się z maltańskimi kiełbaskami.
Brodu-wołowy bulion z selerem i cukinią. Podawany z kromką chleba, ryżem lub makaronem.
Aljotta-bardzo delikatna zupa rybna przypominająca z wyglądu rosół. Przyprawiana jest miętą i ziołami.
Co jeszcze zjeść na Malcie i Gozo?
Kuchnia maltańska ma sporo specjałów, których na pewno warto spróbować. Przygotowuję serię artykułów na temat lokalnego jedzenia, win i produktów regionalnych Malty i Gozo. W następnym wpisie przedstawię lekkie i szybkie przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas wakacyjnego pobytu.
Gdzie pójść, żeby dobrze zjeść na Malcie i Gozo?
Nie martw się jeśli dania lokalnej kuchni nie przypadną Ci do gustu. 😉 Na wyspach nie brakuje restauracji serwujących świetne jedzenie z różnych zakątków świata. Zjesz tu nie tylko brytyjskie śniadanie, ale i różnego rodzaju dania azjatyckie, świetne sushi czy prawdziwą włoską pizzę. Jeśli chcesz dowiedzieć się gdzie pójść, żeby dobrze zjeść na Malcie i Gozo, zajrzyj do tego wpisu. Znajdziesz tam rekomendacje moich ulubionych restauracji na obu wyspach.
Wybierasz się na Maltę po raz pierwszy?
Sprawdź 7 najważniejszych informacji przydatnych przed podróżą. ✈
Szukasz więcej informacji z pierwszej ręki?
👉 DOŁĄCZ do grupy miłośników Malty i Gozo na Facebooku.
Wycieczki jednodniowe po Malcie i Gozo 🌴 REZERWACJA WhatsApp +48 798 145 686.
Jeśli podoba Ci się moja twórczość i chcesz przyśpieszyć rozwój mojego bloga, zaproś mnie na wirtualną kawę. ☕ Możesz też zostać moim Patronem! 🌟
Dużo mięsa, więc jako wegetarianka chyba opiłabym się zupy wdowy xD xD
Taak Maltańczycy kochają mięso, ale na szczęście i coś dla wegetarian też się znajdzie 🙂
To wszystko tak smacznie wygląda, że aż zgłodniałam 🙂
Zgłodniejesz dopiero jak wrzucę artykuł o maltańskich słodyczach 😀
Aż się zrobiłem głodny, mimo że jestem w miarę świeżo po posiłku 😛 jakie jest Twoje maltańskie kuchenne NAJ, które polecasz wszystkim?
Maltańskie wino i kanapka Ftira, którą kupisz na rogu prawie każdej ulicy 🙂
Czekam zatem na kolejne wpisy 🙂
Bardzo mi miło <3
Jako bloger kulinarny byłabym w raju. Uwielbiam podróże kulinarne
Dobrze wiedzieć jakie maltańskie przysmaki na nas czekają, lubimy jeść różne nowości.
Wszystko chętnie byśmy spróbowały byleby bez mięsa 😀
Czy jadł ktoś a was gulasz z koniny?
Byliśmy na Malcie 5dni nie wszystko udało się zjeść.Na Gozo mieliśmy godzinę na zwiedzanie bo z promu odebrał nas autobus.Nie bardzo był czas żeby spokojnie przysiąść i znaleźć coś smacznego .